Välkommen ska du vara.

Vill skriva om det jag just för stunden har behov av att skriva. Oftast är det lättast att skriva de dagarn när livet har tagit sig en gråare nyans, det är då själen måste ventileras genom det skrivna ordet. Kanske kan ses som en bitterfitta, kanske är det just vad jag är. Det är ingen titel jag vill ha, ettiketter är det andra som sätter.
Oavsett vad som visat dig vägen till min skrivarplats i cybervärlden så är du nu här. Tror du som mig att inget händer av en anledning så får du själv lista ut vad som gjorde att du kom hit. Jag vet varför jag är här och kanske vill du slå följe med mig på min väg i vardagen mot mina mål och min ambition att göra världen lite bättre.

söndag 21 oktober 2012

Matpakkens förlovad land.

Dags att skriva några rader nu. Det har helt enkelt inte blivit av tidigare. En av orsakerna är att jag har mått så bra. Ironiskt nog är det faktiskt så. Jag och Thorsten Flinck måste ha ett visst mått av ångest i kroppen för att producera, för mig känns det helt okej att identifiera sig med Thorsten just i det hänseendet i alla fall :-)

På talt om identitet så har jag sysslat med just den delen under en tid här i landet brevid. Jag ville öppna ett lönekonto här för att det är ganska trevligt att få den lönen man har jobbat ihop till. Träffade den första pittsura Moldensern i mitt liv på banekn. Jag pustade ut, kännde att det helt plötsligt var bekant mark för mig och att det äntligen visade sig att alla människor här inte är övermänniskor utan att det finns surkärringar även på den här breddgraden.

-Du kan inte legitimera dig med ditt körkort här för att öppna ett bankkonto. Du måste ha Pass eller EU-legitimation.

-Men jag har inget Pass och det är svårt att åka till Sverige och den orten jag kommer i från för att ordna ett pass då det skulle handla om en resa på över 220 mil för mig att skaffa ett Pass. Först åka dit för att ansöka om ett sedan åka till Polistationen och hämta ut det. Mitt lönekontor har ringt mig och säger att de inte kan föra över några pengar till mitt konto. Jag är förtvivlad hur ska jag göra. I Sverige går det jätte bra att legitimera sig med körkortet och jag undrar vad är ett EU-leg. Jag kommer i från ett EU-land och har aldrig hört talas om det.

-Nu har jag minsann sett Svenskar som legitimera sig med andra legitimationer än körkortet ( sägs med lilla gumman rösten).
-Jo eftersom jag bott i Sverige i 36 år så vet jag ju att det finns andra sorters legitimationer. Men vad jag undrar är vad en EU-legitimation är och vart man ansöker om ett sånt?
-Ja du det kan jag inte svara på.
-Okej så ni har en regel för vilken sorts legitimation som gäller här på banken men ni vet INTE vad det är?
-Ja.

Avslutar samtalet med ganska högröda kinder. Har lite smått känningar av den där väl bekanta ångestkännslan i kroppen. Hur fan ska jag få min lön? Kalkylerar snabbt i skallen hur snabbt jag kan få tag på Pass, hur ska jag göra. Har inga pengar för att resa till Sverige och skaffa pass nu. Förundras över det helt fuckade systemet. Det gick aldeles strålande att ansöka på Skatteetaten om både norskt personnummer och skattekort med mitt körkort som legitimation. Jag befinner mig alltså redan inne i norskt system, både NAV och skattebetalare. Men jag får INTE öppna ett bankkonto. Banken ser ju att det är jag på skattekortet. Känns ju som att det borde vara strängare i så fall att ta sig in i det norska systemet än att öppna ett bankkonto. Men så var icke fallet.

Panikar in på en annan bank och kastar mig över första bästa lediga banktjänsteman. Sa att jag var skräckslagen och förklarade läget. Hon sa att reglerna var de samma där om att få öppna ett bankkonto. Men att det fanns en lösning. Ååååååååhh prisa Gud här kommer skatteåterbäringen! Hon berättade för mig att jag skulle kontakta min bank i Sverige och fråga efter Swift  och Iban. Kännde mig så dum för just i det ögonblicket kändes det som grekiska, jag som inte har så stor erfarenhet av världen. För fan Jag kommer i från Malung!

Kastade mig ut i bilden och ringde den säkraste kontakten av alla, nämligen min man. Det han inte vet är liksom inte värt att veta. Det vandrande lexikonet och min personliga assistent i alla kategorier ever.

Stressad som tusan och fortfarande smått panikig så får jag fram hans tel nr och darrhänt ringer honom.
-Nu är det fan i mig brottom. Jag måste ringa Swedbank i Malung, kan du få fram ett tele nr dit?
-Vad ska du ringa dit för?
-Har kanske en lösning på det hela med lönen. Men jag måste ha lite koder och skit om det ska fungera alls.
-Jaha men Swift koden vet jag då. Och ska de ha Iban så räknar man ut det på datorn så jag kan hjälpa dig, ditt konto ser jag här.

Herre min skapare, han vet ju ALLT den här människan. Drar en lättnandens suck. Och vips efter bara några minuter så har jag alla siffror och bokstäver jag någonsin behöver för att det ska fungera att sätta in pengar till mig i från stora vida världen. Iban var som att slänga in mitt konto nr i en tombola och veva runt lite. Ut kom alltså ett nationellt kontonr med lite annorlunda siffror hit och dit så att det ska fungera. Swift bokstäverna jag behövde var för att pengarna liksom skulle åka rättväg i hela världens bankvärld och komma in på kontot jag har i Malung.

Sen kom jag på varför den första sura A.P.A.N jag talade med på banken inte berättade det här för mig. Antar att hon ville plåga mig lite extra för jag sa att det var förfärligt om jag har jobbat i hop pengar och inte får ut dom. Antar att kärringen var en sadist.

Nå väl det hela löste sig fint. Jag hoppas nu att detta ska vara problemfritt och gå vägen. Fortfarande återstår den stora frågan exakt vad är ett EU-legitimation? Faktiskt frågade jag mitt vandrande lexikon men tro det eller ej han visste inte vad det var exakt. Men att det för många år sedan varit en debatt i Sverige om det hela  och det visade sig att många trodde att körkortet räknades som detta eftersom det var en EU symbol på det. Men vad EU-leg är visste han inte. Men vi drog den gemensama slutsattsen om att någon troligen inte hade tänkt hela vägen då detta infördes för X- antal år sedan.

När jag kom hem googlade jag på det hela och kom fram till att det finns en legitimation med chip på som heter nationell legitimation. Det måste väl vara detta banken menar då eller? Eftersom banken själv inte visste vad de egentligen ville ha så är det ju lite svårt att att spåra det hela. Orkade liksom inte mer än så just då.

Nu ska jag fylla i lite andra blanketter och skit till Sverige så får vi se hur det hela avlöper. Det handlar om det där Inackorderingstillägget som  i själva verket SKA ansökas hos CSN men som man får uppfattningen om att skall göras till kommunen enligt deras egen information på sidan. Enligt CSN så går det INTE att ansöka hos kommunen för det vis ansöker om. Lika där, ingen som vet vad de håller på med men ändå ska de vara med och bestämma och informationen på kommunens sida bör genast ändras. Men eftersom ingen vill prata med mig så...........

Ja det är fantastiskt må jag säga. Nu ska jag fortsätta fylla i blanketter och kriga mig fram i vardagen.
På återseende.