Välkommen ska du vara.

Vill skriva om det jag just för stunden har behov av att skriva. Oftast är det lättast att skriva de dagarn när livet har tagit sig en gråare nyans, det är då själen måste ventileras genom det skrivna ordet. Kanske kan ses som en bitterfitta, kanske är det just vad jag är. Det är ingen titel jag vill ha, ettiketter är det andra som sätter.
Oavsett vad som visat dig vägen till min skrivarplats i cybervärlden så är du nu här. Tror du som mig att inget händer av en anledning så får du själv lista ut vad som gjorde att du kom hit. Jag vet varför jag är här och kanske vill du slå följe med mig på min väg i vardagen mot mina mål och min ambition att göra världen lite bättre.

måndag 10 december 2012

Seder och bruk sönderknullat av kuk!

Vem är du som tar dig rätten att döma andra människor?
Där satt den barnsligaste tramsigaste jävla rubriken jag någonsin har skrivit. Men uppenbarligen så är det nivån vi ska hålla oss på.

Gårdagens pepparkaks debatt sätter väl någonstans nivån på vart vi står i sandlådan. Att se socialamedier överhopas av rädda julskinkan före muslimerna tar den i varje hörn fick mig ur balans.

Varför är det så svårt att tänka större? Är det verkligen någon som på fullt allvar tror att staten ska upprätta en polispatrull som åker runt och granskar seder och bruk? Klart som fan att seder, bruk och traditoner hålls vid liv så länge människorna utövar detta och vill utöva det. Jag har mycket svårt att tro att julskinkan kommer åläggas med böter om du vill äta den på julbordet. Pepparkake debatten kan vi nu mer lägga åt sidan, enligt skolan var det ett misstag, väljer du att fortfarande tro att detta har med invandrare att göra och en efterhandskonstruktion av skolan så är det upp till dig. Men tänk då noga efter vad och vilken väg det är du väljer.

Den finaste av alla julklappar jag skulle kunna få är om alla dessa rädda svenskatraditioner vi hatar muslimer människor faktiskt skulle engagera sig i samhällskunskap och politik på riktigt och framförallt lära sig kritiskt granska det media öser över oss.

Samtidigt så förstår jag att det handlar om mer än bara ett intresse för samhället. Det handlar om egna världeringar, människosyn, egna erfarenheter och mycket mer djupt rotade saker att hantera hos sig själv.

Har många och långa timmar funderat på vad det är som gör mig till den jag är med min åsikt i den här frågan. En grund till det hela är att jag alltid har varit utanför det normativa. Jag har växt upp i en familj som ansågs annorlunda, jag revolterade och gjorde mig själv annorlunda, jag fick barn tidigt, ständigt har jag varit utanför normen på många fler vis.

Det är vad som gör mig så förbannad när generaliseringar och grupperingar skapas och bakas ihop och vips så är det mängder av människor som tror sig veta och förstå. Jag blir uppriktigt förbannad när man talar om invandrare och dom. Finns det någon som hört en enda människa i från ett annat land som någonsin har klagat över vårat luciatåg, pepparkakor och julskinka?

Om man gå genom livet och verkligen skylla all bedrövelse och tycka illa om människor och tror att det är det bästa så kan jag inte göra så mycket åt saken. Jag tänker i alla fall inte gå den vägen, tänker heller inte lära mina barn att tycka illa om och förakta. Inte heller gruppera och generalisera.

Om man nu har en ambition om att rädda julskinkan så kanske det är dags att vakna. För det vi måste rädda oss själva i från är just att sluta vara rädda. Om inte de som verkligen snattar våra traditioner i från oss ska få fäste ordentligt. Då handlar det om nationalister som har en snedvriden syn och ska mainifestera den 30 November och skrika bevara sverige svenskt. Hur många vet att det är samma datum som riksdagen öppnar? Bara som en liten jämförelse i hur insatta vi är. Att sitta lugnt i båten och se på när de odemokratiska sjåsar upp stämningen och sprider skrämsel propaganda om falska faror, det är där vi behöver resa oss upp och göra rösterna hörda.

Det vi verkligen ska akta oss för och vara rädda för är just de som säger sig ska rädda oss i från muslimerna. Om man har en liten känning i historian så var det samma strategi som Hitler förde då han såg till att ta sig fram till diktatorpodiet. Livsfarligt att glömma historian, lär av den och gör inte om samma misstag.

söndag 9 december 2012

Pepparkaksdebatten från helvete.

Tappat tåla mod i dag. Vaknar upp till en debatt kring en grabbs nekande till att vara pepparkaksgubbe i skolan. Hela Facebook är fullpepprat med artikeln i från Närkes Allehanda .

Känner mig så inihelvete förtvivlad över att se människor faktiskt ta till sig den här artikeln och verkligen aktivt välja att tycka illa om, att knåda ihop det hela och produkten blir då till slut att förakta invandrare. Underligt nog delas inte artikeln i från Expressen som dementerar påståendet om att den lilla killen har blivit nekad att vara pepparkaksgubbe i luciatåget.

Man väljer att på en sandlådenivå verkligen nicka och säga, joho ja detta är minsann bara början. Snart ska ni se att luciorna kopplas samman med Ku Klux Klan så detta kan snart förbjudas också.

Men kära vänner vad är det med er? Tänk om det var så simpelt så att det var ett missförstånd i från början, att det faktiskt var den lilla pojken som uppfattade fel och trodde sig höra att ett förbud för pepparkaksgubbar i luciatåget var fastslaget?

Varför väljer fullt friska, smarta, begåvad människor att ta till sig detta till 100% utan att faktiskt tänka lite större? Varför känns det behagligare att svälja detta med hull och hår, att sedan styra in på avsky hat och förakt? Varför vill man tycka illa om?

Känner inte ett dugg oro för att våra traditioner seder och bruk skulle ligga i någon sorts farozon. Däremot känner jag stor oro för att människor ser det behagligare att odla ett förakt och ta den vägen i stället för att faktiskt tänka större och undersöka saken noga. Är det verkligen så att det är invandrarna som tycker att vi ska sluta upp med våra traditioner? Är det så att muslimerna säger att vi ska....osv.

Är det verkligen sant att muslimerna är det största hotet för mänskligheten eller kan det vara så att detta får så stor uppmärksamhet i media där av får man en uppfattning om att det är så? Är det så att just muslimerna får bära hundhuvud för allt ont i världen bara för att det är enklast att ge de skulden för krig, hedersmord och allt ont, många känner till ordet muslim samt tror sig veta hur de lever sina liv. Men har du någon gång samtalat med en muslim? Vad är skillnaden mellan shia och sunnimuslimer till exempel?

Kan det vara så att medias makt påverkar era tankar och synsätt mer än ni anar för att ni inte kritiskt granskar omvärden och har förmågan att göra en omvärlds analys? Ja jag tror faktiskt att mycket av det odlade föraktet ligger i att kunskapen saknas, vilket väl är ett känt faktum för all socialpsykologi. Det man inte känner till är man rädd för.

Det är förbannat enkelt att häva ur sig orden som att passar det inte så åk hem då för fan. Tror faktiskt att ingen lämnar sitt land med vetskapen om att man kanske aldrig kan återvända och känner sig glad och har partyhatten på huvudet. Jag tror ingen flyr sitt land med glädje. Att lämna sitt land för att klara livhanken gissar jag mig till att är något av de svåratse besluten man är tvingad att ta under sitt liv.

Hela livet kastas omkull och du kommer till ett ställe då du ska lära dig allt nytt i från grunden. Kanske har du aldrig sett snö eller kännt hur -25 grader känns. Du förstår inte språket, den nya kulturen eller de osynliga socialaspelreglerna. Är det då inte bra mycket bättre och smidigare om den redan inrotade ortsbefolkningen sträcker fram en hand och välvilligt vill lära känna i stället för att hata och avsky. För att kunna förstå så måste man också lära känna, svårare än så är det inte.

Jag kan ju faktiskt relatera en pytte liten smula till hur det är att komma till ett nytt land. Även om det är så lika mitt hemland som man kan komma så är det annorlunda. Det syns inte änns på mig till det yttre att jag faktiskt är invandrad. Eventuellt kanske det kan tydas på mitt namn eftersom det inte klingar norskt, annars så är det mycket som är slående lika. Men oavsett det så är jag i alla fall ny i ett nytt samhälle med ett anrolunda system. Jag funderar lite på hur det är för de som kommer i från andra sidan jordklotet, hur i hela friden lär de sig ett nytt samhällssystem?! Socialbyrån, försäkringskassan, bannken, arbetsförmedlingen....osv.

Gör ett tanke experiment och försök förklara hur hela systemet fungerar för en människa som inte har en aning, då kanske man kan förstå hur svårt det är att komma till ett nytt land, nytt språk, ny kultur, nya människor och nya system.

Kanske är det då inte heller så jätte konstigt att man verkligen vill bevara sina egna traditioner och seder? Tycker att man kan se på denna pepparkakdebatt att detta uppenbarligen betyder mycket för många och att det är en form av identitet. Är det då så svårt att förstå att man bär med sig sina seder och bruk för att hålla fast vid det lilla man faktiskt har kvar av sitt land? Skulle det vara livsfarligt för sveriges kultur om en familj i från Somalia vill bevara sina seder och bruk? Nej det tror jag inte alls på.

Har kontakter med en svenskby i Canada. Och jag har då aldrig skådat så mycket svenskt som där. De håller stenhårt fast vid majstången, morsdag, svenska helger, jul ja allt man tänkas kan komma på. Men de lever i Canada och är också kanadensare. Har detta förpassat den kanadensiska kulturen, seder och bruk? Nej minsann inte det minsta . Jag har sett bilder på thanksgiving och kalkoner också. Det går alldeles utmärkt.


Säger det jag alltid brukar säga. Procentuellt sett så finns det lika många idioter över helavärlden, det sitter inte i nationaliteten utan grundar sig i andra ting.


Till den anonyma personen som ifrågarsätter mig.

Önskade att jag kunde skriva bättre och mer. Sprida det skrivna odet som frön för vinden. Min skicklighet är inte där ännu. Men uppenbarligen så når det fram till några i alla fall. Var av en person som annonymt kommenterade blogginlägget föra detta. Frågan jag får då är vad mitt syfte är att kritisera Malung Sälen Kommun.

Givetvis handlar det om att väcka människors tankar, väcka människors sätt att se på Malung Sälen Kommun. Men framförallt så lever jag i den delen av världen där jag helt fritt får tycka och skriva precis det jag vill inom de ramar och gränser som enligt juridiken är okej.

Antar att det är samma person som kritiserat mig i en kommentar på DT, den anonyma tycker sig se en bitterhet. Och ja visst är det så. Man får se mig som en jävla bitterfitta som gärna skulle kunna slå kommunen på käften.
Nu är det ju så att jag varken slåss och sedan är det ju så att det är jävligt svårt att veta vem man ska ge sig på när det är en hel kommun man har tappat hela sin tillit till. Annat är det med Nobelkommiten, de kan dela ut fredspriset till EU, men på den nivån spelar jag inte ännu men nu ska jag hålla mig till saken

Det är jävligt svårt att vara glad och lycklig och jubla och tycka att Malung-Sälen kommun är paradiset på jorden när det inte är det. Det är också jävligt enkelt att ifrågasätta min kritik när man inte har trampat runt i mina foppa tofflor och sett skiten bakom den fasaden som försöks  hålls. Du anonyma tycker också att min kritik är osaklig?  Hur värderar du i så fall ordet osakligt? Jag tycker själv att jag är ganska saklig i min framställan av hur helt jävla dåligt skött kommunen är? Vet inte riktigt mer hur jag ska kunna peka på bristerna

Jag ställer frågan till den anonyma följeslagaren som jag uppenbarligen har här och när jag skriver något på DT, om allt var bra skött och för jävligt bra varför ser då Malung Sälen Kommun ut som den gör? Varför denna utflyttning, varför denna budget, varför konkurs på konkurs? Tror ju knappast att det är för att jag kritiserar kommunen och tycker att det är en skara pajasar som styr kommunen. Detta står mig helt fritt att tycka och det är ju inte bara jag som gör det heller. Detta är siffror svartt på vitt och ledande politiker ser det väl heller inte som ett partytillfället att fira att kommunens befolkning minskar.

Jag skriver att jag tycker att människor är värld så mycket mer än det Malung Sälen Kommun i skrivande stund kan uppbringa. Och det står jag fast vi. Varför i helvete ska en enda människa hora för Malung Sälen Kommun när det finns bra mycke trevligare ställen att bosätta sig på samt ha som arbetsgivare? Det är väl fan så mycket värre att försöka sätta någon sorts maskeraddräkt på hela kommunen och låtsass som att allt är prima och toppen när det inte är det i stället för att daska upp korten  på bordet, det är helt åt helvete!

Det fina med det hela är att jag får kommentarer, det är glädjande. Men någon diktatur fason om att det jag tycker och skriver icke är passande köper jag inte. Det gör mig förbannad.

Att tro att jag skulle se ordvalen om mig och det jag skriver som bitter och osaklig  kritik ger mig bara mer lust att skriva och kritisera ännu mer, i dessa orden ser jag och förstår vilket jävla hästjobb och debatt som måste till för att få min hembyggd upp ur diket igen.

 FUCK MALUNG-SÄLEN KOMMUN!

Jag skriver vad jag vill :-D