Välkommen ska du vara.

Vill skriva om det jag just för stunden har behov av att skriva. Oftast är det lättast att skriva de dagarn när livet har tagit sig en gråare nyans, det är då själen måste ventileras genom det skrivna ordet. Kanske kan ses som en bitterfitta, kanske är det just vad jag är. Det är ingen titel jag vill ha, ettiketter är det andra som sätter.
Oavsett vad som visat dig vägen till min skrivarplats i cybervärlden så är du nu här. Tror du som mig att inget händer av en anledning så får du själv lista ut vad som gjorde att du kom hit. Jag vet varför jag är här och kanske vill du slå följe med mig på min väg i vardagen mot mina mål och min ambition att göra världen lite bättre.

fredag 2 maj 2014

Vad är det ni vill?

Förundras över det valår och val som stundar i Sverige. Vad är det riksdagspartierna vill egentligen? Tyst, platt och intetsägande i från alla håll och kanter!
VA FAN ÄR DET MED ER!!

Stefan Löfven levererade just den största jävla ihåliga dumgrejen ever. " Människors lika värde är en grundvärdering", kan Herr Löfven vara så vänlig att utveckla saken närmare?

För mig känns ordvalet likt en efterdyningar i från 70-talets politiska rörelse, något som inte känns speciellt nytt och starkt. Och den stora frågan är vad menar karln med det hela egentligen?

Är alla människor lika värda? På fråga ett svarar jag, nja tveksamt. Hur är det möjligt att jag som verkligen allt som oftast proklamerar om krossa normer, stå upp för den du är, kärlek åt folket kan sätta mig mot den saken?
Det är ganska enkelt för jag tror inte någon av oss, varken i den här delen av världen eller på jordklotet under oss ärligt, rakt och uppriktigt i från botten av hjärtat verkligen kan stå för den saken och uppriktigt tycka det.

Detta är en helt naturlig mekanism inom det mänskliga väsen och har absolut inget med ondska, rasism eller dumhet att göra. Stefan Löfven ger sig alltså utan närmare eftertanke in på områden som inte är så värst väl genomtänkta. Snabb som blixten snattar han tag tag i några  tjusiga fina ord som låter bra. Något som faktiskt får majoriteten att reagera och tycka men oh ja det låter ju lika tjusigt som barnkören i kyrkan under avslutningsceremonin inför sommarlovet, om man inte tänker till lite extra.

Låt mig få förklara. För mig ekar orden bara tomt, floskler, ingen närmare eftertanke och det fungerade en gång i tiden vi har inget nytt att komma med så vi kör en repris, kanske har vi tur ännu en gång.

Vad debatten borde handla om är i stället respekten för människor, hur ska vi få ett samhällsklimat som fungerar drägligt för innevånarna i landet? Det handlar inte om milimeter rättvisa. Det handlar om att människor ska behandlas med värdighet. Inte att vi alla ska ha 2 dl mjölk i glasen. I dag är det politiskt helt fel att säga vi inte kan  ta emot alla som söker uppehållstillstånd i Sverige. Som politiker ser man att tar man debatten kring det hela är det likställt med att skjuta sig själv i huvudet. Så långt gånget och illa infekterat har de frågorna blivit. Rasisterna och antifachisterna har lyckats kidnappa den här viktiga frågan och ingen vågar längre ta i den. Mycket snedvriden demokrati säger jag. I detta läget har man  tappat otroligt mycket till något som jag verkligen inte vill vara med om. Detta är ett stort intrång i våran demokrati. I det ögonblicket kliver Stefan Löfven in under ett valår och försöker säga någonting. I ett tafatt försök vill han visa sin godhet genom att säga " alla människors lika värde..". Allt för att låtsas vara en politiskt korrekt person i värsta peace, love and understanding andan.

Jag har med egna ögon sett Migrationsverket behandla människor fullständigt horribelt. Jag har sett en statlig myndighet förnedra människor så illa att jag inte trodde att det var möjligt. På frågan till Migrationsverkets personal hur det kunde vara på det viset var svaret kort " Vi har inte resurser, vi jobbar så fort vi kan men det räcker inte till". Detta är ett problem, och inte det minsta i fas med det jag försöker mig föreställa att Löfven snackar om.

Jag är säker på att ingen annan svensk myndighet hade klarat sig igenom den behandlingen av människor som jag själv sett utan att Janne Josefsson knackat på dörren nästa dag och bett om att få tala med generaldirektör Anders Danielsson.

Så frågan är vad Stefan Löfven menar med människors lika värde? Är det att inte våga ta debatten med SD för att han själv blandar ihop begreppen? Om Löfven hade menat något i sitt uttalade så hade han ju genast tyckt att Jimmie Åkesson och SD också är lika mycket värda så varför inte då debattera med dom? För mig visar Stefan Löfven upp sig som en  statsministerkandidat med brallorna nere.
Tycker Löfven att regimkritikern som stridit för demokrati i sitt hemland är lika värld som motståndaren, den som dräpt otaliga människor, torterat människor, våldtagit kvinnor, slaktat människoliv är lika mycket värda? Att respektera de båda är en sak, men att våga sig på ett påstående som likvärdiga känns magstarkt. Tror inte jag är speciellt ensam om att se det på det viset heller. Jag har ingen skolning inom kvantfysik eller teologi. Ganska säker på att  jag inte kan beskylla Stefan Löfven för det heller. Så vi står jämbördiga i skolningen gällande den saken som majoriteten av det svenska folket.

Enligt FN:s deklaration ska vi visa människor lika värdighet, inte lika värde detta är vad som skiljer agnarna mot vetet. Jag hade kunnat känna en större respekt och tilltro till Stefan Löfven om han hade kunnat uppvisat en smula mer tankeverksamhet gällande ämnet. Men tyvärr faller det, så som det gör för alla andra riksdagspartier. Ingen klarar av att sticka ut, ingen klarar av att ställa sig upp som en stark ledare med karisma och sikte mot 4 års regerande av Sverige. Och allt resulterar i öppet mål för SD och Jimmie Åkesson. Det gör mig ont att detta utspela sig framför mina ögon år 2014. Pudelns kärna är just den att SD inte heller tolkar FN:s deklaration på ett vettigt sätt. För i SDs fall så talar man helt öppet om att människor inte alls ska behandlas likvärdigt och ingen tycks reagera på detta.

Hur ska någon som inte vågar ta debatten kunna regera Sverige? Vad är det för svag flathet? Kanske är det så att det just är ett regerande SD som behövs för att störta ner landet i avgrunden. Är det först då människor börjar reagera och fatta allvaret i det hela. Kanske är det så att det varit för lugnt och stilla allt för länge nu. Människor har slagit sig till ro och är invaggad i någon sorts fantasi om att det hela sköter sig själv.

Klyschor och floskler om allas lika värde, välfärden, solidaritet fungerar inte. Den som ställer sig upp och slår näven i bordet och möter Jimmie Åkesson i debatten och talar om för honom att han har fetfel och en kuslig människosyn är den som skulle kunna plocka tillbaka respekten. Den som visar och framför en vettig politik gällande invandringens alla frågor skulle höja sig själv och sitt parti betydligt. Den kandidaten som kan ta tillbaka demokratin och på riktigt arbeta för människors lika värdighet, den personen skulle jag lägga på minnet valåret 2014.
Just nu är det inte:

Stefan Löfven
Fredrik Reinfeldt
Gustav Fridolin
Åsa Romson
Jan Björklund
Annie Lööf
Jimmie Åkesson
Jonas Sjöstedt
Göran Hägglund

Vad jag i alla fall vet säkert är att varje parti säger att de tar avstånd i från SD och deras odemokratiska politik, men sen då? Tja det blev ju inte så mycket mer än så och det kommer också visa sig i Sverige de kommande 4 åren.